علامه مصباح يزدي: طرح ولايت، عصاره‌اي از معلومات ضروري اسلام و نظام، و قابل ارائه براي جوانان حقيقت‌جو است

• 23 اردیبهشت, 1395
  • 0 دیدگاه

عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم گفت: در بين علما کساني هستند که شايد بيش از 50 سال در حوزه درس خوانده و تدريس کرده اند، اما براي مسائل اساسي، جوابي حاضر و آماده و قابل ارائه ندارند. طرح ولايت که حاصل پنجاه سال کار علمي و بيست سال تجربه عملي است، عصاره اي از معلومات ضروري اسلام و نظام است که قابليت ارائه به جوانان تشنه حقيقت را دارد.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت الله مصباح يزدي، رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) در نشست سالانه اساتيد طرح ولايت، ضمن تبريک مبعث پيامبر عظيم الشأن اسلام، علما را وارثان و خلفاي پيامبر اکرم (ص) دانست و افزود: ما به عنوان صنفي از جامعه که مسئوليتي را در جامعه پذيرفته ايم، همان وظيفه اي را داريم که انبياء داشته اند.

آيت الله محمد تقي مصباح يزدي با اشاره به اين‌که، اين وظيفه را مي‌توان به سه بخش تقسيم کرد، ادامه داد: يک بخش از اين وظيفه که قيد زماني و مکاني ندارد و مخصوص به محدوده جغرافيايي و زمان خاصي نيست اين است که بايد به گونه اي رفتار کرد تا ميراث پيامبر (ص) و ائمه (ع) براي مدت‌هاي طولاني ادامه يابد و مردم امکان بهره مندي ازآن را داشته باشند. به عبارت ديگر، اين وظيفه، وظيفه فرهنگي و مربوط به باورها و ارزش هاست که نتيجه آن اثر گذاري در فکر مردم براي شناخت اعتقادات، اخلاق و احکام اسلام است.

وي با اشاره به دومين وظيفه علما به عنوان جانشينان پيامبر (ص) ادامه داد: دومين وظيفه در نظر گرفتن مسلمانان عصر حاضر است؛ که در واقع اين وظيفه نه تنها مسائل فرهنگي، بلکه وظايف ديگري – حتي کمک اقتصادي و نظامي – را نيز شامل مي‌شود تا بر اساس آن، زمينه تقويت مسلمانان فراهم شود. به عنوان نمونه حمايت از رزمندگان اسلام در عراق و سوريه و يمن، از مصاديق چنين وظيفه اي است.

عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم، وظيفه سوم را حفظ نعمت عظيم انقلاب اسلامي دانست و افزود: علما نسبت به نظام اسلامي وظيفه سنگيني بر عهده دارند، که با بهايي سنگين و مجاهدت‌ها و تلاش‌ها و خون هزاران نفر برپا شده، و در واقع پاداش خداوند متعال در برابر فداکاري‌هاي صدها ساله‌ي علما و مجاهدان و شهداست.

وي با بيان اين‌که دسته اول از وظايف علما، ريشه اي ترين مسائل و دسته سوم، فوري ترين مسائل را دربردارد، ادامه داد: اصل اين وظيفه به عنوان ميراث انبياء هيچ گاه از دوش علما برداشته نمي شود، ولي در مقام انجام وظيفه و به‌دليل تزاحم‌ها، بايد با توجه به مقتضيات و استعدادها، مسائل را اولويت بندي کرد.

علاوه مصباح يزدي خاطر نشان کرد: علاوه بر اصل دين که بنيادي ترين مسائل را براي ما روشن مي‌کند و مهم ترين مسئله مؤثر در سعادت دنيا و آخرت است، در فروعات و بخش‌هاي ديگر – ولو نظامي و اقتصادي – نيز پشتوانه فرهنگي نياز است؛ لذا در دفاع مقدس، گاهي يک سخنراني از عالمي ديني يا کسي که از معارف دين بهره برده، اثري عظيم در جريان امور ايجاد مي‌کرد، به‌گونه‌اي که هزاران سلاح نمي توانست چنين اثري داشته باشد، و اين حاکي از نقشي است که فرهنگ ــ حتي در زندگي انسان و حتي در امور مادي‌ــ ايفا مي‌کند، و اين نقش روحانيت در جامعه را بيش از پيش روشن مي‌سازد.

استاد اخلاق حوزه علميه قم با اشاره به اين‌که اگر انجام وظيفه فرهنگي با نيت خالص صورت گيرد با هيچ خدمتي قابل مقايسه نيست، ادامه داد: در واقع ارزش يک روز کار فرهنگي و ديني اگر با اخلاص انجام شود، بيش از ارزش يک عمر خدمتي است که ديگران حتي براي رضاي خدا انجام مي‌دهند؛ از اين رو چه قدر خسارت بار خواهد بود اگر کسي نسبت به نعمت‌ها و توفيقاتي که خدا شامل حالش کرده است، غفلت کند و انگيزه و هدفش را امور دنيايي قرار دهد!

وي ادامه داد: افرادي بيش از 70 سال در حوزه علميه زحمت کشيده اند و از همان آغاز نيز به فکر بوده اند تا وظيفه خود را شناخته و به اسلام و مسلمين خدمت کنند؛ با استفاده از مسائلي ايشان به ما آموختند، و بعد از سال‌ها تلاش فکري و بحث عميق، اين نتيجه به‌دست آمد که بايد عصاره‌اي از معلومات ضروري اسلام و نظام را به صورت روان تنظيم کرده، در سطح عموم مردم گسترش دهيم.

آيت الله مصباح با بيان اين‌که نظام جمهوري اسلامي ايران در سراسر دنيا به نظام ولايت‌فقيه شناخته مي‌شود، ادامه داد: در بين علما کساني هستند که شايد بيش از 50 سال در حوزه درس خوانده و تدريس کرده اند، اما براي همين مسائل اساسي، جوابي حاضر و آماده و قابل ارائه ندارند. وقتي حتي برخي اساتيد ارزشي، خودشان در مورد ستون خيمه اسلام و عمود انقلاب شبهاتي داشته باشند و مسئله ولايت‌فقيه برايشان کاملا روشن نشده باشد، از ديگران چه توقعي وجود دارد؟!

عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با اشاره به طرح ولايت اظهار داشت: محتواي اين طرح مطالبي متقن است که براي تبيين بنيادي ترين مسائل فکري انسان و پاسخ به شبهات آن‌ها آماده شده، و حاصل بيش از پنجاه سال کار علمي است، و براي مدت بيست سال است که عملاً اجرا شده، و نقايص آن نيز تا حد زيادي برطرف شده است؛ هر چند کار بشري بي عيب و نقص نخواهد بود.

وي با اشاره به درخواست‌ها و استقبال زيادي که از اين طرح شده، ادامه داد: آيا اگر هنوز استاد کافي براي پاسخ‌گويي به اين تعداد درخواست نداشته باشيم، جواب قانع کننده و عذري موجه در پيشگاه خداوند متعال خواهيم داشت؟

رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اشاره به اين‌که علما (و نه تجار، نظاميان، رئيس جمهور، وزراء و سايرين)، به عنوان وارثان انبياء وظيفه تبيين مسائل بنيادي دين را بر عهده دارند، ادامه داد: اين وظيفه تنها بر عهده علماست، نياز هم شديد است ــ به‌گونه‌اي که بسياري از اقشار نيازشان را درک کرده و دست نياز به‌سوي ما دراز کرده اند. حال آيا علما براي پاسخ ندادن به اين درخواست، هيچ عذر و بهانه اي نزد خدواند دارند؟

آيت الله مصباح ادامه داد: براي توفيق انجام اين کار بزرگ بايد با تضرع از خداوند متعال و اولياي او درخواست کمک کنيم، که اگر خاضعانه به حضرت بقيه الله (ع) و اهل بيت (ع) توسل جوييم و خود را مصداق واقعي مضطر احساس کنيم، که در برابر اين همه تهاجم رسانه‌ها و شبکه‌هاي مختلف که دين مردم و جوانان را مورد حمله قرار داده اند، نيازمند ياري ايشان هستيم، قطعا خداوند متعال نيز دعاي ما را مستجاب و ما را ياري خواهد کرد و به تلاش‌هايمان برکت خواهد داد.

گفتني است نشست سالانه اساتيد طرح ولايت، هجدهم ارديبهشت ماه در تالار امام خميني، مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) برگزار شد.